Borstinfecties of candida op je tepels - Multi-Mam producten

Pathogene organismen

 1. Candida albicants
  Candida (ook wel gist, monilla of spruw genoemd) is een schimmel die gedijt in warme, donkere en vochtige omgevingen, zoals de slijmvliezen van de mond en vagina, de luiergebieden, huidplooien, bh-kompressen en aanhoudend natte tepels.

Candidiasis van de tepels bij borstvoeding gevende moeders wordt geassocieerd met oropharyngeale candidiasis bij zuigelingen. Candidiasis van de tepels doet zich bijna altijd aan beide tepels voor, waarbij de tepels fel rood kleuren, ontsteken en branderig aanvoelen (alsof door de zon verbrand). Candidiasis van de tepels doet pijn tussen de voedingen door. Zelfs het schuren van kleding tegen de tepels is pijnlijk. Dit in tegenstelling tot een kloofje of een (schaaf)wondje als gevolg van het verkeerd aanleggen van de baby, dat alleen pijnlijk is bij het voeden.

Wees bedacht op Candida als de oorzaak van pijnlijke tepels bij:

 • tepels die erg pijnlijk zijn, branden, jeuken, rood zijn en waarop zich blaren vormen;
 • pijnscheuten in de borst tijdens of net na het voeden (vooral tijdens de toeschietreflex);
 • tepels die pijnlijk blijven zelfs na het gebruik van gangbare middelen;
 • mondspruw (witte cottage-cheese-achtige vlekken op de tong en aan de zijkanten van de mond) bij de baby en/of een schimmelachtige luieruitslag;
 • onverwachts pijnlijke tepels na een periode van pijnvrij borstvoeden;
 • het beginnen of net beëindigen van een antibioticakuur. Schimmelinfecties zijn gebruikelijk na een behandeling met antibiotica.
 1. Staphylococcus aureus
  Borstinfecties worden meestal veroorzaakt door een veelvoorkomende bacterie (Staphylococcus aureus) op de normale huid. De bacterie dringt via een scheurtje of kloofje de huid binnen, meestal op de tepel. De infectie vindt plaats in het vetweefsel van de borst en veroorzaakt een zwelling. Deze zwelling drukt op de melkkanaaltjes. Het gevolg is pijn en knobbels in de ontstoken borst.