Hoe kan ik op een natuurlijke manier meer moedermelk aanmaken?

Weet je niet zeker of je genoeg melk produceert tijdens het geven van borstvoeding? Je gaat vooral aan jezelf twijfelen als je je overweldigd en moe voelt en het lijkt alsof je baby niet stopt met huilen. Dit veroorzaakt een kettingreactie. Je voelt je gestrest en moe, vraagt je af of je baby voldoende voeding binnenkrijgt. Het gevolg is meer angst en stress, wat van invloed kan zijn op de melkproductie. We begrijpen dat de eerste maanden met je baby de dierbaarste zijn. We willen je graag helpen om die ervaring zo comfortabel mogelijk te maken. Lees dus verder.


Als je melkproductie te laag is

Als je baby op basis van moedermelk alleen goed in gewicht toeneemt, dan is je melkproductie niet te laag. Is je baby daarentegen erg slaperig en wordt hij of zij niet uit zichzelf wakker, verliest gewicht en heeft een onregelmatige ontlasting, dan is het verstandig om te controleren of je baby voldoende melk binnenkrijgt.

Stress kan één van de factoren zijn die een te lage melkproductie veroorzaakt. Als moeder van een pasgeboren baby, krijg je heel wat voor je kiezen. Wees geduldig met jezelf en je baby. Met dat je borstvoeding goed op gang is, neemt je zelfvertrouwen toe en zal je baby groeien. Jullie zullen jullie allebei gelukkig zijn. Moeders zijn over het algemeen veel relaxter en gemakkelijker met hun tweede kindje. Ook uitputting kan gevolgen hebben voor de melkproductie.

Hoe krijg je meer moedermelk?

Een belangrijke vraag is wat je kunt eten tijdens de maanden dat je borstvoeding geeft om een goede melkproductie te garanderen. Alles wat je eet na de bevalling en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, is direct van invloed op de hoeveelheid melk die je produceert en heeft gevolgen voor je baby. Eén van de beste manieren om de melkproductie te verhogen is juist het geven van borstvoeding. Dit stimuleert de zenuwen wat helpt om meer melk te produceren. Terwijl je baby drinkt, scheidt je lichaam signalen af om de melkproductie te verhogen.

Voor een hogere melkproductie is het essentieel om de borsten regelmatig te legen, zodat zich minder melk ophoopt tussen voedingen. Wij adviseren:

 • Om veelvuldig, elke twee uur, en efficiënt borstvoeding te geven
 • Een goede houding aan te nemen, waarin je je allebei comfortabel voelt
 • De tijd en ruimte te nemen als je borstvoeding geeft
 • Om waar mogelijk een aantal dagen achter elkaar alleen voor jezelf en je baby te zorgen
 • Om bij elke voeding van borst te wisselen, ook al hebben we allemaal een favoriete kant. Vergeet dit niet
 • Wat je ook kunt doen is voeding dat de melkproductie stimuleert aan je dieet toevoegen. Probeer zo gezond mogelijk te eten en kies gerechten die eenvoudig klaar te maken zijn om tijd te besparen.
 • Je verbrandt veel calorieën bij het geven van borstvoeding. Vergeet niet dat het belangrijk is om regelmatig en voldoende te eten. Eet zelf, zodat je je baby kunt voeden.

  Doorbreek de vicieuze cirkel

  Nieuwe moeders hebben soms moeite met het geven van borstvoeding. Je bent niet de enige en zeker geen mislukkeling. Het geven van borstvoeding mag geen pijn doen en kan afhangen van de houding van de baby aan de borst. Neem contact op met je lactatiespecialist of verloskundige voor advies. Borstvoeding is hormonaal. Zodra je je gestrest of zelfs angstig voelt, maakt je lichaam adrenaline aan, wat de productie van het prolactine-hormoon onderbreekt en de productie kan vertragen.

  Zorg dat je voldoende vocht inneemt als je borstvoeding geeft. Zolang je lichaam goed gehydrateerd is, ondersteunt het de melkproductie. Denk aan water, kruidenthee en venkelthee [lees hier meer over:lactatie].Een goede vuistregel is om iets te drinken voor je je baby gaat voeden. Wacht niet tot je dorst hebt, want dat is het laatste signaal dat je lichaam geeft om te laten weten dat het is uitgedroogd.

  Wees niet bang om andere moeders om advies te vragen. Misschien je eigen moeder of zus, een moeder met drie kinderen, of een goede vriendin die het zo goed doet met haar zoontje. Ze helpen graag nieuwe moeders die zich zorgen maken over het geven van borstvoeding.