Multi-Mam - Informatie voor professionals

Multi-Mam voor professionals

Tot in de jaren 30 was het wereldwijd heel normaal om borstvoeding te geven. Met de ontwikkeling van flesvoeding, gemaakt van gemodificeerde koemelk, veranderde dit. Het stond symbool voor een welvarende samenleving en leidde tot een sterke afname in het geven van borstvoeding.

Vandaag de dag wordt borstvoeding weer sterk aanbevolen. Sinds 1960 hebben studies herhaaldelijk de voordelen van borstvoeding en de superieure kwaliteit van moedermelk aangetoond. Zuigelingen die borstvoeding krijgen lijden minder vaak aan ziektes als verkoudheid, diarree of oorontstekingen. Bovendien vermindert borstvoeding de kans op allergieën. Daarnaast is het geven van borstvoeding belangrijk voor het psychologische welzijn van moeder en kind.

Maar, borstvoeding is voor de moeder vaak een onaangename uitdaging. Het kan leiden tot ingetrokken of pijnlijke tepels, infectie van de borst (mastitis), spruw in de mond van de baby en op de tepel, het constant lekken van melk met sociale implicaties tot gevolg of simpelweg een onvoldoende melkproductie, wat weer kan leiden tot een gevoel van schuld en tekortkoming.

De normale zuigbeweging van het pasgeboren kind veroorzaakt zichtbare veranderingen aan de tepelhuid, vooral zwellingen en korstvorming. Blaren, ontstoken plekken en schilfers komen ook regelmatig voor (Ziemer 1993). Uit statistieken blijkt dat 80 tot 95 % van moeders die borstvoeding geven een zekere mate van pijn ervaart, waarvan 26 % zelfs extreme tepelpijn meldt (Newton 1952, Walker 1989). Het is duidelijk dat een tepeltrauma nog veel voorkomt (1997).

Pijnlijke tepels kunnen de toeschietreflex belemmeren. De spanning die de moeder opbouwt, is de start van een vicieuze cirkel, die vaak leidt tot het vroegtijdig stoppen met borstvoeding.

Beschadigde tepels kunnen een aanleiding zijn voor besmetting met micro-organismen zoals Candida Albicans of Staphylococcus Aureus en verhogen het risico op mastitis door besmetting van de vollopende melkkanaaltjes (Amir 1991 Livingstone 1999).

Het belangrijkste bij het voorkomen van beschadigde, pijnlijke tepels is de juiste houding en het correct aanleggen van de baby. (Klaus 1987).

Er zijn ook een aantal andere factoren die bijdragen aan tepelkloofjes, zoals producten die de natuurlijke olieën van de tepel verwijderen (zeep en shampoos), spruw en eczeem of de aanleg voor een droge huid. Goede hygiëne en het gebruik van goede producten is noodzakelijk.

Vroeger werd er geadviseerd om tepelkloofjes droog te houden. Maar, het blijkt dat wonden die in een vochtige omgeving helen genezen zonder korstvorming. Vandaar dat bij de nieuwe aanpak een vochtbarrière op de beschadigde plek wordt aangelegd, om de verdamping van vocht dat zich van nature in de huid bevindt te vertragen.

Gelukkig gaat kennis over het belang van borstvoeding vandaag de dag gepaard met meer kennis over het voorkomen en behandelen van problemen bij moeders die borstvoeding geven.

Meer professionele informatie: