Zijn er nadelen aan het geven van borstvoeding?

Borstvoeding geven heeft een aantal nadelen. Maar deze nadelen wegen (medisch) niet op tegen de voordelen. Moeders vinden het vooral lastig dat ze de hele dag bezig zijn met het geven van borstvoeding. Als je een dag zonder de baby op stap gaat moet je de hele dag kolven om lekken te voorkomen.

Het geven van borstvoeding is voor elke vrouw anders en hangt volledig af van jouw geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Als je heel moe of gestrest bent kan de melkproductie minder zijn dan normaal. Dit kan voor het kindje lastig zijn. Bij het geven van borstvoeding moet de moeder ook rekening houden met wat zij consumeert. De baby krijgt dezelfde stoffen binnen en daarom zijn middelen als alcohol en tabak uit den boze.

Nadelen voor de partner

Voor de partners kan het lastig zijn dat ze op het gebied van voeding niet kunnen ondersteunen. Als de baby gewend is om ’s nachts regelmatig te drinken kan de partner hier niet bij helpen. Naast dat dit voor de partner een gevoel van onmacht kan geven is dit voor de moeder erg vermoeiend.

Conclusie

Borstvoeding is het beste wat je de baby kan bieden. Het is beter dan flesvoeding, het bevat alle benodigde voedingsstoffen, antilichaampjes en is goed voor het immuunsysteem. Daarnaast is moedermelk beter verteerbaar dan flesmelk en verkleint het de kans op wiegendood.

De nadelen zijn vooral mentaal en bestaan vooral uit ongemak. Wij zullen daarom altijd aanraden om borstvoeding te geven.