Tips voor het geven van borstvoeding

Borstvoeding is bevorderlijk voor moeder én baby. En dat is niet het enige. Het is ook een prachtige kans om een band op te bouwen en te knuffelen. Soms is het geven van borstvoeding daarentegen lastig, vooral in de eerste dagen. Elke moeder en baby zijn verschillend, maar door wat te experimenteren, vind je de formule waarmee je kunt genieten van de borstvoedingssessies. De volgende borstvoedingstips kunnen je helpen bij je zoektocht:

 • Hoewel borstvoeding in het begin een ietwat onaangenaam gevoel kan geven, mag het niet pijnlijk zijn. Als het toch pijn doet, is de kans groot dat je kindje niet goed is aangelegd. Je hebt de goede houding als je baby niet alleen de tepel, maar ook de hele tepelhof in zijn mondje heeft, met zijn kin op de borst gedrukt en de neus vrij. In deze houding zit de tepel achter in de mond en zijn de zuigbewegingen gericht op het drinken van melk.
 • Gebruik de tijd die je na de bevalling in het ziekenhuis doorbrengt om een verpleegkundige of een lactatiedeskundige te laten controleren of je baby goed is aangelegd. Wees niet bang om hulp te vragen als je dit nodig hebt en aarzel nooit om vragen te stellen als je twijfelt of je je zorgen maakt, vooral als het geven van borstvoeding pijnlijk is of als je kind niet genoeg in gewicht toeneemt.
 • Drie of vier dagen na de bevalling kunnen je borsten plotseling groter worden. Dit wordt veroorzaakt door de melkproductie die nodig is om je baby afdoende te voeden. Wees hierop voorbereid door van te voren een aantal borstvoedingsbh's te kopen (ga voor een cup die een stuk groter is dan je normale maat, zodat hij je goed past).
 • Als je je baby te vroeg een speen of een fles aanbiedt, kan dit verwarring en weigering van de tepel veroorzaken. Wacht een tijdje voor je deze introduceert, zodat het borstvoedingsproces goed op gang kan komen.
 • Als je op reis gaat of een aantal voedingen moet overslaan, kan het een goed idee zijn om melk te kolven en zo stuwing te voorkomen. Je kunt de afgekolfde melk in de vriezer bewaren en als vervanging gebruiken tijdens je afwezigheid of als je aan het werk bent.
 • Let er bij het kopen van een borstkolf op dat het borstschild goed past. Als het schild te klein of te groot is, kan dit van invloed zijn op de hoeveelheid melk die je kunt afkolven of pijn doen aan je tepels.
 • Als je tepels pijn gaan doen of kloofjes krijgen, gebruik dan genezingsbevorderende kompressen die pijn verlichten en het herstelproces versnellen. Gebruik tussen de voedingen tepelbalsem om verdere beschadiging en pijn aan de tepels te voorkomen. De balsem moet veilig zijn voor je baby, zodat je het niet af hoeft te wassen vóór het voeden. Als je na afloop van de borstvoedingssessie een paar druppeltjes melk over de tepels uitwrijft, kan dit het genezingsproces ook helpen.
 • Kies om borstvoeding te geven een kalme, rustige kamer waar je niet wordt afgeleid. Zorg ervoor dat je ontspannen bent en houd een glas water bij de hand, want van borstvoeding krijg je vaak dorst.
 • Als je een keizersnede hebt gehad of gewoon uitgeput bent na de bevalling, probeer dan op je zij te liggen als je borstvoeding geeft.
 • Het is vaak moeilijker en duurt langer om borstvoeding te leren geven aan een te vroeg geboren kindje. Maar, zoals met borstvoeding bij elk kind, als het eenmaal loopt, wordt het meestal eenvoudiger en geeft het veel voldoening, voor jou en je baby.
 • Ten slotte, wees geduldig. Geef jezelf en je baby de tijd om te leren wat het best past en laat je niet uit het veld slaan door hobbels in de weg. Met een tikje doorzettingsvermogen en door hier en daar wat te experimenteren, zullen zowel jij als je pasgeboren baby snel van het borstvoeden genieten.