Tepelverzorging voor moeders die borstvoeding geven - Multi-Mam


Tepelverzorging

Borstvoeding geven is even wennen en kan in het begin vreemd en een beetje ongemakkelijk voelen. Maar je zou er vrij snel aan moeten wennen. Pijn hoort er bij borstvoeding niet bij. Meestal is pijn namelijk een teken dat er iets niet klopt en gewoonlijk komt dit door een verkeerde borstvoedingshouding. Om borstvoeding plezierig en pijnloos te houden, hebben we een lijst gemaakt van algemene richtlijnen over verzorging van borsten en tepels.

Hoe verzorg je je borsten en tepels tijdens de borstvoeding

Wat algemene hygiënische betreft zijn de aanbevelingen simpel. Spoel je borsten gewoon af met warm water als je onder de douche staat. Dat is voldoende. Vermijd het gebruik van douchegel, badschuim of andere verzorgingsproducten op basis van zeep op je borsten en tepels. Deze producten verwijderen de natuurlijke oliën van het huidoppervlak, waardoor je huid uitdroogt met kloofjes en huidirritatie tot gevolg. Laat je tepels na het douchen of borstvoeden aan de lucht drogen.

Maak er een gewoonte van om na het voeden een paar druppels melk op je tepels te wrijven. Je kunt ook een tepelbalsem gebruiken. Dit verzorgt de huid en beschermt de tepels tegen beschadiging. Zorg er bij het kiezen van een tepelbalsem wel voor dat hij niet moet worden afgespoeld voordat je gaat voeden en dat je baby het product veilig kan inslikken. Als je je borsten voor het voeden namelijk met water afspoelt, worden ze droger wat trekken en beschadigen gemakkelijker maakt. Mag je de balsem er daarentegen tijdens het voeden op laten zitten, krijg je dus extra bescherming, om nog maar te zwijgen van het gebruiksgemak.

Vermijd het gebruik van borstvoedingsbeha's met niet-ademende, synthetische zoogkompressen. Door deze materialen kan de huid niet ademen en wordt er een perfecte voedingsbodem gecreëerd waar bacteriën kunnen groeien en een ontsteking kan worden veroorzaakt. Vervang de kompressen regelmatig zodat je niet te lang met vochtige kompressen rondloopt.

Wat doe je als je pijn aan je tepels hebt?

Eerst en vooral, als je pijn hebt tijdens het geven van borstvoeding, aarzel dan niet om een lactatiedeskundige of je huisarts hulp te vragen. Goed aanleggen vanaf het begin helpt ongemak te voorkomen, dus als je vragen of zorgen hebt, wees niet bang om erover te praten.

Met pijnlijke tepels kun je een borstkompres aanbrengen om het genezingsproces te versnellen. Als de pijn hevig is, bieden koude kompressen enige verlichting, maar vermijd direct contact met ijs op de huid. Als de pijn heel hevig is, kun je je gebruikelijke voedingsschema volgen om melk af te kolven en zo mastitis te voorkomen. De melk die je kolft is trouwens prima voor je baby. Je kunt besluiten om met de hand of met een apparaat te kolven. Ons advies is om met een lactatiedeskundige te overleggen wat voor jou het best werkt.

Soms worden pijnlijke tepels veroorzaakt door een spruwinfectie. Neem in dit geval contact op met je huisarts voor een passende behandeling voor jou en je baby, want de kans is dan groot dat je baby ook spruw heeft in zijn mondje.

Bied je baby bij pijnlijke borsten de minst gevoelige borst eerst aan. Aanleggen aan de eerste borst is het krachtigst en kan dus het meest pijn doen. Als je baby een tijdje heeft gedronken, zal hij minder enthousiast aanleggen. Experimenteer daarnaast ook met verschillende posities voor het geven van borstvoeding. Zoek wat het best bij jou en je baby past en zorg voor een rustige, omgeving zonder afleiding waar je baby kan ontspannen en zich kan concentreren op het voeden. Hiermee voorkom je de toevallige hap of knauw op de tepel.