Stoppen met borstvoeding

Vroeg of laat komt er voor elke baby een tijd om met borstvoeding te stoppen. Het is aan jou en je baby om te bepalen wanneer het zover is. Voor jouw informatie – relevante instellingen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie of de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen (American Academy of Pediatrics) adviseren om baby's borstvoeding geven tot ze minstens één jaar oud zijn. Je kunt natuurlijk beslissen om te stoppen wanneer jij wilt of je kunt je baby laten aangeven wanneer hij klaar is om de overstap te maken. Wat je ook beslist, laat je niet onder druk zetten door je omgeving of de verwachtingen van familie en vrienden.

Bij het stoppen met borstvoeding komen gemengde gevoelens kijken. Borstvoeding bied je rustige momenten waarin je een band opbouwt en knuffelt met je kind. Maak je je zorgen dat deze band wordt verbroken? Afbouwen betekent alleen maar dat je kindje ongeveer hetzelfde begint te eten als jij. En de emotionele band kun je op heel veel andere manieren sterk houden. Besteed elke dag wat tijd aan je kind, speel samen, lees een boek samen of knuffel gewoon samen. Dit zal jullie allebei helpen met de overstap zonder je onzeker te maken. Geef alleen niet toe aan je baby's vraag om de borst, maar probeer vast te houden aan het schema dat jij hebt besloten te volgen.

Wanneer begin je met afbouwen

Er zijn twee veelgebruikte methoden die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste tijd voor jou en je baby. Zoals we al eerder hebben gezegd kun je je kindje laten beslissen. Houd in de gaten wanneer hij zijn interesse in borstvoeding begint te verliezen, wat meestal rond de vier tot zes maanden na de eerste hapjes is. Of bepaal jij wanneer het de juiste tijd is om te stoppen met borstvoeding, omdat je weer gaat werken of omdat je onderbuikgevoel dit aangeeft? In dit laatste geval kost het je misschien meer tijd, inspanning en geduld, aangezien het proces geleidelijk moet verlopen.

Er zijn redenen om het stoppen een maand of twee uit te stellen. Als je kindje ziek is, moet je wachten tot hij weer beter is. Ook als zich grote veranderingen in het leventje van je kind voordoen, zoals een verhuizing of het krijgen van een broertje of zusje, zou het verstandig zijn om niet nog meer stress te veroorzaken door te stoppen met borstvoeding.

Tips voor het stoppen met borstvoeding

Eerst en vooral, begin geleidelijk en overhaast niets. Dit voorkomt niet alleen stuwing en mastitis omdat je borsten genoeg tijd hebben om te wennen aan de verminderde vraag, maar het helpt ook je kind om aan minder borstvoeding te wennen.

Je kunt het proces in gang zetten door een voeding over te slaan en je kind een flesje in plaats van borstvoeding aan te bieden. Doe dit een paar weken en probeer dan nog een voeding over te slaan zodra je kindje zich heeft aangepast. Een andere manier is om de tijd van het borstvoeden in te korten door na de voeding wat vast voedsel aan te bieden. Probeer het vaste voedsel vervolgens vóór de borstvoeding aan te bieden, zodat de trek in moedermelk minder wordt. Je kunt de voedingen ook met 10 tot 15 minuten uitstellen (dit is bijzonder efficiënt voor de avondvoedingen, of als je alleen nog maar een paar keer per dag borstvoeding geeft).

Als je het moeilijk vindt om de voeding voor het slapengaan over te slaan, vraag dan je partner om je kindje naar bed te brengen, terwijl jij in de andere kamer zit of uit bent met vrienden. Het kan ook voor je kindje gemakkelijker zijn als jij er niet bent.