Reflux

Het is je misschien wel opgevallen dat je baby tijdens of na het voeden melk kan teruggeven. Dit is een normaal verschijnsel dat reflux heet. In de meeste gevallen is er geen reden tot ongerustheid. Reflux kan zich voordoen als de baby meer melk drinkt dan zijn kleine slokdarm kan opnemen, waardoor het teveel aan melk weer in de mond terugstroomt. Volgens de statistieken geeft 50% van de pasgeboren baby's dagelijks melk terug, maar de meesten zijn daar tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn overheen gegroeid. Zowel baby's die borstvoeding krijgen, als baby's die met de fles worden gevoed kunnen last hebben van reflux.

Reflux kan ook 'verborgen' zijn. In dit geval kan je baby de melk die terugkomt weer doorslikken in plaats van uitspugen. Als je merkt dat je baby blijft slikken, zelfs na het voeden, dan is dit waarschijnlijk een teken van verborgen reflux.

Reflux kan zich voordoen als je baby erge honger heeft en snel drinkt, als je borsten erg vol zijn of als je baby te veel lucht inslikt omdat hij de tepel vaak loslaat.

In sommige gevallen kan reflux een symptoom van iets anders zijn, zoals koemelkintolerantie of een gastro-oesofagale refluxaandoening. Maar, zolang je baby gestadig in gewicht toeneemt en geen andere symptomen van pijn vertoont, is er geen medisch probleem. De kans is groot dat reflux alleen maar vervelend is voor jou, omdat je steeds moet schoonmaken.

Win medisch advies in als je kindje meerdere keren per dag last heeft van reflux of als er ook andere klachten zijn, bijvoorbeeld kokhalzen, moeite met slikken, prikkelbaarheid, constant huilen, groen of geel gekleurde spuug, doorstrekken tijdens het voeden of als je kindje niet in gewicht toeneemt.

Hoe help je een baby met reflux

De algemene aanbevelingen om het ongemak van reflux te verzachten, zijn:

  • Voed je baby rechtop
  • Laat je baby na elke voeding boeren
  • Houd je baby tot 20 minuten na het voeden rechtop
  • Vermijd lange pauzes tussen voedingen om te voorkomen dat je baby te gulzig begint te drinken
  • Zorg er bij flesvoeding voor dat het gat in de speen niet te groot is, waardoor er te veel en te snel melk uitstroomt
  • Verhoog het hoofdeinde van je baby's matras. Als het hoofdje iets hoger ligt dan de voetjes kan dit helpen tegen het teruggeven van melk

Bij ernstige reflux kan je huisarts een van de algemene oplossingen voor het verlichten van reflux aanbevelen. De eerste stap is het controleren of je baby allergisch is voor koemelk. Vermijd melk en melkproducten, zoals kaas en yoghurt, en controleer of het minder wordt. Als blijkt dat de eiwitten in koemelk niet de oorzaak zijn, kan je huisarts een maagzuurremmer voor kinderen voorschrijven. Dit neutraliseert het maagzuur dat pijn en irritatie in de keel veroorzaakt. Daarnaast kun je het advies krijgen om de afgekolfde moedermelk of flesmelk in te dikken. Het gebruik van verdikkingsmiddelen tegen reflux is een oude methode waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat. Neem dus eerst contact op met je huisarts voordat je een van deze methoden gaat uitproberen.