Pijnverlichting bij borstvoeding

Veel moeders hebben om de een of andere reden pijn tijdens het geven van borstvoeding. Voor sommigen kan dit zo erg zijn dat ze beslissen om met borstvoeding te stoppen. Deskundigen bevelen aan om borstvoeding te geven totdat je baby minstens één jaar oud is. Neem daarom de tijd om achter de oorzaak van het ongemak te komen en leer jezelf een paar beproefde methodes aan die de pijn bij borstvoeding kunnen verlichten.

Corrigeer de manier waarop je aanlegt. Dit is de meest voorkomende oorzaak van borstvoedingsklachten. Als je borstvoeding geeft, moet je baby de tepel en de hele tepelhof in zijn mondje hebben. Plaats de tepel ver naar de achterkant van het gehemelte, zodat de zuigkracht op de tepel niet te groot is. De baby's lippen moeten een beetje naar buiten zijn gekruld, zodat er geen lucht tussen de lippen en de borst komt. Het neusje moet vrij blijven omdat je baby tijdens het drinken door de neus ademt. De meest effectieve houding is als je je baby dicht tegen je aanhoudt met zijn hoofdje iets naar achteren en zijn kin dicht bij je borst. Knijp zachtjes in je borst en richt de tepel naar de achterkant van je baby's mond. Pas de houding aan totdat je geen pijn voelt en je baby rustig drinkt met lange en regelmatige teugen.

Als je moeite hebt met aanleggen, overleg dan met een lactatiedeskundige en controleer of je baby geen te korte tongriem heeft. Dit is vaak een oorzaak voor problemen bij het aanleggen.

Zere tepels en tepelkloven verzorgen

Als je baby moeite heeft met aanleggen, zuigt hij uiteindelijk vaak aan de tepel zelf, waardoor je tepels beschadigen en zeer gaan doen. Goed aanleggen voorkomt dit probleem. Als de schade al is geleden, zijn er toch nog dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld borstkompressen met helende ingrediënten gebruiken voor een snel herstel. Koude kompressen kunnen de pijn tijdelijk verlichten. Vergeet alleen niet dat je ijs nooit direct op de huid mag leggen.

Als je baby honger heeft, zuigt hij krachtiger dan normaal, waardoor je toch al pijnlijke tepels nog verder beschadigen. Let op vroege hongersignalen en bied eerst de minder pijnlijke borst aan. Op deze manier zuigt je baby niet meer zo gulzig als hij aan de andere borst gaat beginnen. Kolf voordat je met de borstvoeding begint eerst een paar druppels melk af om de toeschietreflex te stimuleren en te voorkomen dat je baby op de tepel gaat kauwen om de melk toe te laten schieten.

Als je tepels te veel pijn doen om borstvoeding te geven, kolf de melk dan af om voldoende melk te blijven aanmaken en stuwing te voorkomen. Soms kan een borstschild een oplossing bieden om door te kunnen gaan met voeden.

Zere tepels kunnen ook door andere factoren worden veroorzaakt, bijvoorbeeld schimmel, bacteriële infectie of huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. In geval van een infectie, neem je contact op met je huisarts, die je de juiste medicatie kan voorschrijven. De huid op de tepels en borsten kan ook geïrriteerd raken door agressieve ingrediënten in cosmetische producten en verzorgingsproducten of door een allergische reactie op een nieuw product. Probeer de oorzaak te achterhalen en te vermijden. Vooral douchegels en badschuim veroorzaken irritatie omdat zij de huid van de tepels te veel uitdrogen. Spoel je borsten met warm water af en vermijd het gebruik van deze producten op je borsten.

Verzorg je tepels door na het voeden een paar druppeltjes melk over de tepels uit te wrijven. Melk heeft een rustgevende en beschermende werking op de huid. Je kunt ook een tepelbalsem gebruiken. Dit verzorgt de huid en beschermt de tepels tegen kloofjes.

Het voorkomen van stuwing

Een andere, veel voorkomende oorzaak van pijn bij borstvoeding is stuwing, of een opeenhoping van melk in de borsten. Sla geen borstvoedingssessies over en als het echt moet (bijvoorbeeld omdat je werkt of niet thuis bent), kolf de melk dan af op de tijden waarop je normaal borstvoeding geeft. Warme kompressen en massage kunnen ook helpen met de melkstroom en om de druk enigszins te verminderen.