Oorzaken van pijn bij borstvoeding

Veel jonge moeders geloven dat de pijn die ze voelen in de eerste dagen dat ze borstvoeding geven normaal is. Hoewel het wel even kan duren voordat jij en je baby de ideale positie hebben gevonden waarin je baby goed aanhapt, kan het negeren van de pijn betekenen dat je tepels beschadigen en pijn gaan doen. Pijnlijke tepels maken het geven van borstvoeding erg ongemakkelijk, wat weer kan leiden tot stuwing en mastitis als je een voeding overslaat om de pijn te voorkomen; daarnaast kan je melkproductie afnemen omdat je baby minder drinkt. Daarom is het erg belangrijk om vast te stellen waarom het geven borstvoeding je pijn doet zodat je er iets aan kunt doen.

Tepelkloofjes

De meest voorkomende oorzaak van pijn bij borstvoeding is het slecht aanleggen. De baby is goed aangelegd als de hele tepel en de tepelhof in zijn mondje zitten, waardoor de zuigbeweging doeltreffend is en tegelijkertijd zacht voor je tepels. Als het niet lukt om goed aan te leggen zuigt je baby op de tepel zelf, wat pijn doet en de huid van de tepel beschadigt.

Er vroeg in slagen om goed aan te leggen, zorgt ervoor dat je zonder pijn borstvoeding kunt geven en voorkomt problemen aan je tepels. Als je tepels al pijnlijk zijn, leg er dan koude kompressen op om de pijn te verlichten. Probeer daarna onze met verzorgende ingrediënten geïmpregneerde borstkompressen voor een spoedig herstel.

Als de oorzaak van de pijn in het aanleggen ligt, overleg dan met een lactatiedeskundige hoe je kunt experimenteren en de juiste positie kunt vinden.

Een te korte tongriem

Moeilijkheden met het aanleggen betekent niet noodzakelijkerwijs dat de borstvoedingshouding het probleem is. Als je baby een te korte tongriem heeft, kan het voor hem moeilijk zijn om goed te drinken. De medische term voor deze aandoening aan de tongriem is 'ankyloglossia'. Dit komt voor als het frenulum (het membraan waarmee de tong vastzit aan de onderkant van de mond) te kort en te strak is, waardoor de beweging van de tong wordt beperkt. Neem contact op met je huisarts als je denkt dat dit het geval is omdat een simpele ingreep het probleem kan oplossen: er wordt een kleine incisie gemaakt in het weefsel dat de tong naar beneden houdt (het frenulum). Je zult waarschijnlijk een enorm verschil merken als het tongetje van je baby vrij kan bewegen.

Spruw aan de tepel

Als je tussen de voedingen door een scherpe pijn aan je tepels voelt en als je tepels rood zijn en glimmen, heb je waarschijnlijk last van een schimmelinfectie. Deze infectie kan ook in de mond van je kindje zitten, waar dan witte vlekjes op de tong en/of het gehemelte zichtbaar zijn. Ga naar je huisarts om de juiste diagnose vast te laten stellen. De huisarts zal waarschijnlijk een antischimmelcrème voorschrijven.

Borstontsteking

De symptomen doen zich meestal voor aan één borst. Je borst kan pijnlijk, gezwollen en rood zijn en warm aanvoelen. Soms krijg je er ook koorts bij. Borstontsteking ontwikkelt zich meestal als gevolg van stuwing of een verstopt melkkanaaltje, waarbij bacteriën de borst binnendringen en een infectie veroorzaken. Je kunt de ontstoken borst in eerste instantie behandelen met warme kompressen en een zachte massage vóór en tijdens het voeden, terwijl je zo vaak mogelijk blijft voeden. Als de symptomen niet binnen 24 uur verbeteren, moet je contact opnemen met je huisarts.

Verstopte melkkanaaltjes

Als je een pijnlijke plek hebt op één borst of een knobbeltje onder je vingers voelt, is door een opeenhoping van melk waarschijnlijk een melkkanaaltje verstopt geraakt. Meestal gebeurt dit omdat er te veel druk op de borst wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld omdat je borstvoedingsbeha niet goed past. Als je lang in de auto hebt gezeten met een veiligheidsgordel om, kan dit hetzelfde effect hebben. Net als bij een borstontsteking helpen, warme kompressen, borstmassage en veelvuldig borstvoeden bij dit probleem.