Moedermelk afkolven - afkolven, invriezen en meer - Multi-Mam


Moedermelk afkolven

Er zijn veel redenen waarom je kunt overwegen om borstmelk af te kolven met een kolfapparaat. Dit kan zijn:

  • Om een voorraadje aan te leggen zodat je baby borstmelk krijgt als jij op kantoor bent of op reis bent
  • Om de melkproductie te stimuleren als je baby minder honger heeft
  • Omdat je baby te vroeg is geboren of moeite heeft met aanleggen
  • Om stuwing, mastitis of een verstopt melkkanaal te voorkomen of te behandelen
  • Omdat je aan het afbouwen bent en de druk in de borsten probeert te verlichten

Kolven geeft bepaalde vrijheden, omdat je niet bij elke voeding aanwezig hoeft te zijn. Dit betekent dat je weer kunt gaan werken of eens een dagje tijd voor jezelf kunt nemen. Houd alleen in gedachten dat je je baby geen fles kunt geven tot de borstvoeding goed op gang is, anders loop je het risico op tepelverwarring, waardoor je baby kan weigeren om te drinken.

Hoe vaak en wanneer gebruik je een kolfapparaat?

Als je borstvoeding geeft en je doel is om wat extra melk te bewaren voor als je er niet bent, kun je het best in de ochtend kolven als je melktoevoer het grootst is. Wacht met kolven tot een uur na de borstvoeding. Dit geeft de melkklieren voldoende tijd om melk aan te maken voor de volgende voeding.

Als je kolft om stuwing te voorkomen, probeer je dan aan het voedingsschema van je baby te houden. Lange pauzes tussen het voeden of kolven kan leiden tot een opeenhoping melk en tot ontstekingen.

Manieren om te kolven

De twee opties zijn kolven met een kolfapparaat of met de hand.

Er zijn handkolven en elektrisch kolfapparaten, met als voornaamste verschil het gebruiksgemak en de tijd die het kost. Tijdens het kolven met automatische apparaten kun je multitasken en kost het je maar zo'n 10 tot 15 minuten. Handkolven daarentegen neemt meer tijd en energie in beslag (ga uit van ongeveer 45 minuten). Natuurlijk is er een verschil in prijs, dus stel prioriteiten als je een borstkolf overweegt. Als je van plan bent om dagelijks te kolven, is het misschien een goed idee om in een goed automatisch kolfapparaat te investeren om zo tijd en energie te besparen. Als je daarentegen maar af en toe kolft, zou een handmatige pomp voldoende kunnen zijn.

Welk apparaat je ook kiest, zorg dat je de goede maat borstschild uitzoekt en het op de juiste manier plaatst zodat je er geen last van hebt. Kolven kan in het begin best ongemakkelijk zijn vanwege de sterke zuigkracht, maar het mag geen pijn doen.

Je kunt uiteindelijk ook besluiten om met je handen te kolven. Deze methode is tijdrovend, dus het is niet geschikt om elke dag te doen. Maar als je het af en toe doet is het wel de moeite waard om te proberen het goed te doen. Vraag je lactatiedeskundige om je de correcte techniek te laten zien of volg de onderstaande aanwijzingen:

Plaats je duim boven en je wijs- en middelvinger onder de tepel. Je hand moet de letter C vormen, maar mag niet om je borst liggen, erin knijpen of aan de tepel trekken. Duw je hand naar je borstkas toe zonder je vingers te spreiden en druk duim en vingers ritmisch naar elkaar. Deze beweging masseert de melkkanalen en stuwt de melk naar de tepel. Draai je hand rondom je borst om andere reservoirs in het borstweefsel te bereiken. Herhaal de procedure totdat je borst leeg aanvoelt.

Als je niet in de buurt van je baby bent tijdens het kolven, kan het helpen als je je baby aan de telefoon hoort, een video of enkele foto's bekijkt. Het zien van je baby's gezichtje of het horen van zijn stem kan helpen met de toeschietreflex, dus probeer verschillende technieken en vergeet niet om te ontspannen.

Het bewaren van moedermelk

Je kunt net afgekolfde moedermelk bewaren in plastic of glazen flessen met vershoudsluitingen of in borstvoedingszakjes. De plastic zakjes kunnen ook worden gebruikt om de melk indien nodig in te vriezen. Bewaar de melk onmiddellijk na het kolven in de koelkast. Op deze manier kan het achter in de koelkast bij 4˚C maximaal vijf dagen bewaard blijven. Bij invriezen voor later gebruik, worden de antistoffen in de moedermelk vernietigd, maar blijven de voedingswaardes hetzelfde. Bevroren melk kan tot maximaal 12 maanden bij -20˚C in de diepvries bewaard blijven. Voor de beste kwaliteit en versheid, kun je de melk het best binnen drie maanden gebruiken. Vergeet niet om de datum op de verpakkingen te schrijven voordat je ze opbergt.

Hoe warm je de melk op

Als je de melk invriest, moet je hem eerst een nachtje in de koelkast laten ontdooien of onder koud stromend water houden. Als de melk is ontdooid, moet het gekoeld worden bewaard en binnen 24 uur worden gebruikt. Of de melk nu uit de vriezer of uit de koelkast komt, hij moet worden opgewarmd voordat je hem aan je kindje kunt geven. Houd de koude melk een paar minuten onder warm stromend water of zet een pan met water op het fornuis en plaats de verpakking met melk erin. Verwarm de melk niet rechtstreeks in de pan en breng hem niet aan de kook. Warm de melk net genoeg op zodat je baby hem kan drinken. Vermijd daarnaast het gebruik van de magnetron om de melk op te warmen omdat dit de voedingseigenschappen van de moedermelk kan verminderen.