Je kind voeden - Multi-Mam


Je kind voeden

Zodra je met je kleine hoopje geluk uit het ziekenhuis komt, komen de vragen, twijfels en zorgen over hoe je je baby goed kunt voeden waarschijnlijk op je af. Het voeden van je kind neemt een groot gedeelte van je dag in beslag, het is dus belangrijk om vertrouwd te zijn met de richtlijnen en de beschikbare informatie, zodat de eerste dagen thuis ontspannen verlopen.

Wat voed je?

Borstvoeding wordt door experts over de hele wereld aanbevolen als goed voor zowel moeder als kind. Je baby krijgt de nodige voedingsstoffen binnen en wordt langer tegen infecties beschermd. Maar dat niet alleen. Het geven van borstvoeding heeft ook nog eens een positieve invloed op de moeder en biedt een geweldige kans om een band met je kindje op te bouwen. Of je nu borstvoeding of flesmelk geeft, je pasgeboren kindje heeft geen water, sap of andere vloeistoffen nodig. Je lichaam past zich aan de behoefte van je baby aan. Zo bevat je melk tijdens warme zomerdagen meer water om de dorst te lessen.

Hoe vaak voed je?

In plaats van een strikt schema te volgen, voed je je baby bij de eerste tekenen van honger, als hij bijvoorbeeld actiever wordt, naar de tepel zoekt of begint te sabbelen. Huilen is het laatste teken van honger, dus probeer de vroege signalen te herkennen en je baby moedermelk of flesmelk aan te bieden. De richtlijn van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen (American Academy of Pediatrics) voor gezonde, voldragen baby's is om in een periode van 24 uur, acht tot twaalf keer borstvoeding te geven. Dit komt ongeveer neer op elke twee tot drie uur.

Als baby's groeien en hun maagje groter wordt, laten ze vanzelf meer tijd tussen voedingen en ontwikkelen ze een regelmatiger patroon. Groeispurts kunnen de regelmaat in het voeden verstoren, maar deze duren meestal niet lang.

Bron : https://www.llli.org/faq/frequency.html

Hoeveel voed je?

Een gezonde pasgeboren baby die goed drinkt, komt rond de 170 g per week aan en heeft zes of meer natte luiers per dag. Om goed te kunnen drinken en voldoende melk binnen te krijgen, is het goed aanleggen van cruciaal belang. Vraag een lactatiekundige om te controleren of je baby goed is aangelegd.

Zodra je baby stopt met zuigen, zich van de tepel of de fles afkeert of zijn mondje dichtdoet, geeft hij aan dat hij genoeg heeft. Wacht een minuut of twee en probeer het opnieuw. Als je kindje geen interesse meer in drinken lijkt te hebben, zit hij waarschijnlijk vol. Probeer hem dan te laten boeren. Je bent klaar met voeden als je baby er ontspannen uitziet en je borsten lichter en zachter aanvoelen.

Verwacht niet dat je baby elke dag evenveel moedermelk of flesmelk drinkt. Je kleintje krijgt te maken met groeispurts, periodes waarin hij vaker en langer dan normaal drinkt.

Veel moeders vragen zich af of hun kindje voldoende eet. Observeer je kindje goed en leer op je instinct te vertrouwen in plaats van je onnodig ongerust te maken. Een gezonde baby die gestadig in gewicht toeneemt, normale ontlasting en voldoende natte luiers per dag heeft, is een goed gevoede baby. Als je problemen of vragen hebt, aarzel dan niet om contact met je huisarts op te nemen.

Heeft een pasgeboren baby supplementen nodig?

Ja. Als je borstvoeding geeft, heeft je baby de eerste drie maanden vitamine K nodig. Vitamine K wordt normaal uit de darmflora gehaald. Maar omdat de darmflora van je baby nog niet is ontwikkeld, moet dit worden aangevuld. Aan flesmelk is al vitamine K toegevoegd. Neem contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts over welke supplementen voor jouw baby nodig zijn.

Geniet ervan

Borstvoeding geven neemt dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag, vooral in de eerste maanden. Gebruik deze tijd om een band met je baby op te bouwen, geef hem aandacht en geniet van het moment samen. Voordat je er erg in heb is je kleine baby alweer groot, wat deze momenten nog dierbaarder maakt.