Is het normaal dat je tepels pijn doen als je borstvoeding geeft?

Pijnlijke tepels komen zo vaak voor bij nieuwe moeders dat veel vrouwen dit als normaal ervaren bij het geven van borstvoeding. Ze nemen het dan ook gewoon voor lief. Pijnlijke tepels maken het geven van borstvoeding vervelend voor jou en je baby en kan van invloed zijn op je beslissing om ermee door te gaan of niet. Het is echt belangrijk dat je het probleem serieus neemt. Hier lees je meer over wat er aan de hand kan zijn en de oplossingen om toch fijn door te kunnen met het borstvoeding geven.

Sommige vrouwen hebben de pijn in eerste instantie niet in de gaten, vooral niet als zij in de dagen of weken na de bevalling pijnstillers nemen. Wees alert en vraag hulp zodra je pijn of ongemak aan een tepel voelt. Als je de pijn negeert, kunnen je tepels beschadigen. Er kunnen bloedende kloofjes ontstaan, waardoor het geven van borstvoeding ondraaglijk pijnlijk wordt. Beschadigd tepelweefsel kan ook tot ernstigere problemen leiden.

Borst- en tepelpijn is voor verloskundigen en lactatiedeskundigen een indicatie dat er iets niet goed is. Deskundigen zijn het erover eens dat je de pijn niet hoeft te accepteren. Er is veel dat je kunt doen om het te vermijden.

Wat is de oorzaak van gevoelige tepels tijdens het geven van borstvoeding?

Problemen met aanleggen. Verkeerd aanleggen is de meest voorkomende oorzaak van pijn en ongemak bij het geven van borstvoeding. Als het pijn doet als je je baby aanlegt, is er iets mis. Als je baby niet goed is aanlegt, krijg je waarschijnlijk last van pijnlijke tepels in de eerste paar dagen of weken dat je borstvoeding geeft. Als je baby niet goed aanhapt, heeft hij niet genoeg van de borst in zijn of haar mondje, waardoor de baby aan de tepel zuigt in plaats van aan de borst. Dit veroorzaakt pijn en beschadigt de tepel. Je baby moet de hele tepelhof (areola) in zijn of haar mondje nemen. Goed aanleggen is belangrijk, dus aarzel niet om deskundig advies en ondersteuning te vragen. Een verloskundige of lactatiedeskundige helpen je je baby goed vast te houden en goed aan te laten happen.

Kort tongriempje

De huid (frenulum) die baby’s tongetje met de mondbodem verbindt kan te kort zijn of te ver naar voren zitten en de beweging van de tong beperken. Dit kan voor problemen zorgen bij het geven van borstvoeding, waaronder pijnlijke tepels. Laat de tong van je baby door een arts of lactatiedeskundige onderzoeken. Een te kort tongriempje is met een kleine ingreep eenvoudig opgelost. Als dit de oorzaak is van het slecht aanleggen, aanhappen en de pijnlijke tepels, zul je ervaren dat de borstvoeding veel gemakkelijker gaat nadat het probleem is opgelost.

Hygiëne

Vermijd het gebruik van douchegel, badschuim of andere verzorgingsproducten op basis van zeep op je borsten en tepels. Deze producten kunnen de huid uitdrogen, wat geïrriteerde tepels en tepelkloofjes kan veroorzaken. Het is het best om je borsten in de douche gewoon met warm water af te spoelen. Laat je tepels na het douchen of borstvoeden aan de lucht drogen. Je kunt een tepelbalsem gebruiken om het vochtgehalte te herstellen. Kies een balsem die niet hoeft te worden afgespoeld voor het voeden. Dit voorkomt wrijving en beschermt als je baby aan de borst trekt. Vermijd synthetische, niet-ademende bh-kompressen, omdat ze de perfecte voedingsbodem zijn voor bacteriën en andere schadelijke microben. Vervang de kompressen regelmatig voor een goede hygiëne en voorkom microbiële problemen.

Spruw aan de tepel

Als je baby een schimmelinfectie aan de mond heeft, kan dit gemakkelijk worden overgedragen tijdens het geven van borstvoeding. Spruw kan de tepels beschadigen en pijn veroorzaken, met bijvoorbeeld bloedende kloofjes tot gevolg. Symptomen zijn jeuk, pijn en rode, glimmende tepels. De pijn is doorgaans in beide borsten voelbaar, tijdens en na het voeden. Omdat de symptomen van eczeem gelijkaardig zijn aan die van een infectie, kun je voor de juiste behandeling het best contact opnemen met je huisarts.

Melkblaar

Een melkblaar ontstaat omdat zich een huidvliesje over het melkkanaaltje vormt dat de melk blokkeert of omdat een beetje gedroogde melk de opening van het kanaaltje blokkeert. Een melkblaar kun je herkennen aan een wit of geel puntje op de tepel en aanhoudende pijn op die plek en er net achter. Soms is het voldoende om de blaar te openen met een volgende voeding of door na het douchen zachtjes met een handdoek over de blaar wrijven. Als de blaar niet snel en vanzelf weggaat, kan je lactatiedeskundige of huisarts je behandelen door de huid weg te halen of de blaar door te prikken.

Tepelblaar

 Een tepelblaar is helder of geel van kleur of ziet eruit als een bloedblaar op de tepel. Deze blaar veroorzaakt hevige tepelpijn bij het geven van borstvoeding. Wrijving of zuigkracht door slecht aanleggen is meestal de oorzaak van dit type pijnlijke blaren. Een slecht passende borstvoedingsbeha en/of het gebruik van een borstkolf die op een te hoge stand is ingesteld zijn andere veelvoorkomende oorzaken van wrijvingsblaren.

Kolftrauma

Verkeerd gebruik van een borstkolf kan je tepels beschadigen. Als het borstschild dat bij de kolf wordt geleverd te klein is voor je tepels, veroorzaakt dit problemen. Een te hoge zuigkracht kan ook problemen veroorzaken. Als je twijfelt over het gebruik van een kolf of welk type kolf je het beste kunt kiezen, kan een lactatiedeskundige of verloskundige je adviseren en op weg helpen.

Soms kan een onderliggende aandoening, zoals de ziekte van Raynaud de oorzaak zijn van vaatkramp en pijn in de tepel. Bij deze aandoening is de tepel wit na het voeden en kan verder verkleuren. De tepel is erg pijnlijk als het bloed weer gaat stromen. De pijn wordt meestal in beide tepels gevoeld en wordt geactiveerd door blootstelling aan kou of door plotselinge temperatuurwisselingen. De huisarts of lactatiedeskundige kan adviseren over hoe je met deze aandoening borstvoeding kunt geven.

Het belangrijkste om te onthouden is dat pijnlijke tepels aangeven dat er iets niet in orde is. Je hoeft de pijn niet te accepteren en in de meest gevallen is de pijn met het juiste advies en de juiste ondersteuning eenvoudig op te lossen. Als je last hebt van een tepel, overweeg dan om misschien meer tijd tussen voedingen te laten. Maar, probeer als het mogelijk is om regelmatig voedingen te blijven geven. Als de pijn ondraaglijk wordt, vraag dan advies aan een lactatiedeskundige over de mogelijkheid om voor een korte 12-24 uurs-periode te kolven en je tepels te laten herstellen.