Hoe stop je met borstvoeding geven zonder dat je baby gaat huilen?


Hoe stop je met borstvoeding

Er bestaat geen twijfel over dat borstvoeding goed is voor moeder én baby. Daarom bevelen deskundigen aan om tenminste door te gaan totdat je kindje één jaar oud is. Wat je ook beslist, er komt een tijd waarop je met borstvoeding moet stoppen. Dit kan een emotionele periode zijn waarin je met gemengde gevoelens te maken kunt krijgen. Verwacht dat je soms droevig en tegelijkertijd blij en opgewonden kunt zijn. Veel moeders stellen zich de vraag of ze in één keer stoppen of dit geleidelijk zullen doen. Daarom hebben we wat praktische richtlijnen op een rijtje gezet om het stoppen van borstvoeding met zo min mogelijk stress te laten verlopen.

Wanneer stop je met borstvoeding?

Je kunt op verschillende manieren bepalen of het voor jou tijd is om met borstvoeding te stoppen. De meest gangbare methode is om geleidelijk voedingen over te slaan, te beginnen met één. Afhankelijk van de baby's leeftijd vervang je die dan door vast voedsel. Als moeders weer gaan werken is het soms niet eenvoudig om door te gaan met borstvoeden en zou je alleen de avond- en ochtendvoeding kunnen geven. Als je kindje vast voedsel eet en nog maar één tot twee keer per dag drinkt, zou je kunnen beslissen om die borstvoedingssessies te schrappen en in één keer te stoppen. Je kunt er ook voor kiezen om je kindje aan te laten geven wanneer hij klaar is met borstvoeding. Dit gebeurt meestal ergens tussen de leeftijd van twee tot vier jaar, als je kindje langzaam zijn interesse in borstvoeding verliest.

De geleidelijke aanpak is vaak gemakkelijker voor de baby en voorkomt stuwing en borstontsteking, omdat de melkproductie dan geleidelijk afneemt.

Hoelang duurt het afbouwen gewoonlijk?

Dit is heel persoonlijk en kan tussen de twee tot zes maanden duren, afhankelijk van hoe snel je baby zich aan de veranderingen aanpast.

Het afbouwproces

Als je de borstvoeding afbouwt nadat je kindje één jaar oud is, begin dan direct na de borstvoedingssessie met het aanbieden van een klein beetje vaste voedsel. Zodra je kindje goed eet, bied je de maaltijd voor het borstvoeden aan. Verhoog langzaam de hoeveelheid voedsel die je kindje eet en kort de borstvoedingssessies in. Door één sessie per dag te verminderen en te wachten tot je borsten zich hebben aangepast, verminder je de kans op mastitis.

Een andere goede aanpak is om geleidelijk de voedingstijden met 15 minuten uit te stellen. Zodra je je kindje alleen nog voor het slapengaan borstvoeding geeft, kun je proberen hem in plaats daarvan een bekertje water of melk aan te bieden. Als deze overgang moeilijk voor je is, is het misschien een goed idee om je partner te vragen je kindje naar bed te brengen.

Als je de borstvoeding vóór de leeftijd van één jaar stopt, moet je de moedermelk door flesmelk vervangen. De beste manier om deze overstap gemakkelijker voor je baby te maken, is door de twee te combineren en de verhouding flesmelk geleidelijk te verhogen totdat je de borstvoeding helemaal kunt stoppen.

Er kan ook een medische reden zijn om met borstvoeding te stoppen. Neem in dat geval contact op met je huisarts en vraag advies over hoe je de borstvoeding het best kunt afbouwen.

Borstvoeding betekent meer dan alleen eten voor je baby. Het geeft hem een gevoel van comfort, veiligheid en nabijheid. Probeer daarom andere manieren te bedenken om een band op te bouwen en comfort te bieden. Dat kan iets eenvoudigs zijn als samen spelen, een boekje lezen of gewoon even samen knuffelen.

Als zich grote veranderingen in het leventje van je kind voordoen, zoals verhuizen, mama die gaat werken of als ze net ziek zijn geweest, is het wellicht niet het beste moment om dingen te gaan veranderen. Borstvoeding afbouwen is een proces waarvoor je de tijd moet nemen, dus haast je niet en wees geduldig.

Als je stopt met borstvoeding, worden de hormoonniveaus in je lichaam opnieuw afgesteld. Dit kan invloed hebben op je humeur waardoor je je neerslachtig kunt voelen. Neem tijd voor jezelf, ontspan of ga een middagje uit met vrienden. En maak je geen zorgen! Stoppen betekent dat je kindje voortaan vast voedsel gaat eten, terwijl jij kunt blijven genieten van de prachtige emotionele band die je in die tijd hebt opgebouwd.