Hoe kun je het beste moedermelk bewaren?

Borstvoeding geven is een prachtige manier om de band tussen jou en je baby sterker te maken. Het brengt echter wel wat gedoe en planning met zich mee. Misschien ga je binnenkort weer werken of wil je een dagje ontspanning. Het aanleggen van een voorraad moedermelk is dus wel zo handig. Maar kan dit zomaar en hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel vertellen wij je alles over het bewaren van moedermelk.


Hygiëne

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat hygiëne bij het kolven heel belangrijk is. Was je handen voor het kolven en kook de eerste vier weken alle kolfattributen dagelijks uit. Spoel de attributen eerste goed af en dompel ze daarna vijf minuten onder in kokend water. Siliconen onderdelen hoeven maar een minuut te koken. Steriliseer alle onderdelen voordat je het apparaat weer in elkaar zet. Is je kind wat groter, dan is één keer per week uitkoken voldoende.

Moedermelk bewaren in de koelkast

Heb je de net afgekolfde moedermelk nodig voor de volgende voeding, dan kun je het op kamertemperatuur bewaren. Op kamertemperatuur is vers gekolfde melk tot tien uur houdbaar. Zet de melk in de koelkast als je het langer wilt bewaren (tot acht dagen).

Het kan zijn dat de melk wat zepig ruikt op het moment dat het een tijdje in de koelkast of vriezer heeft gestaan. Dit heeft te maken met de enzymen in de moedermelk, maar kan verder geen kwaad. Als de melk bedorven is, ruik je dit gelijk. Ook kunnen er brokken inzitten. Als je baby de melk uit de koelkast of diepvries niet drinken, dan kun je de melk pasteuriseren door het te verhitten tot het kookpunt.

Moedermelk invriezen, ontdooien en opwarmen

Als je moedermelk langer wilt bewaren dan acht dagen kun je het invriezen. Doe dit echter wel binnen vierentwintig uur na het kolven. Maak hierbij gebruik van uitgekookte kunststof ijsblokbakjes, speciale flesjes of moedermelkzakjes. Op zoek naar moedermelkzakjes? Die vind je hier: Easy Freeze diepvrieszakjes.

Op die manier kun je later precies de hoeveelheid melk ontdooien die je nodig hebt. Plak ook overal stickers op met de datum van invriezen. Ingevroren melk kun je in de diepvries (-18 °C) tot twaalf maanden goed houden. In het vriesvak van de koelkast is dit twee weken.

Als je de moedermelk wilt ontdooien, kun je dit het beste in de koelkast doen. Trek hier ongeveer twaalf uur voor uit. Is de melk eenmaal ontdooid dan kun je deze maximaal vierentwintig uur in de koelkast bewaren. Je kan moedermelk ook sneller ontdooien door het flesje onder kraan te houden en die langzaam van koud naar warm te draaien. Het flesje in een pan warm water zetten is ook mogelijk. Ontdooi de melk in ieder geval nooit bij kamertemperatuur in verband met bacteriën.

Het opwarmen van moedermelk in de magnetron raden wij af, omdat hierdoor belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Ook kunnen er ‘hotspots’ ontstaan, doordat het niet gelijkmatig verwarmd wordt.

Houd je restjes melk over gooi deze dan altijd weg. Vries de melk niet opnieuw in of koel het nogmaals.