Hoe verhoog je je melkproductie? - Multi-Mam


Hoe krijg je meer moedermelk

Als je je afvraagt of je genoeg melk aanmaakt om in de behoefte van je baby te voorzien, is het goed om te weten dat je daarin niet de enige bent. Moeders over de hele wereld maken zich hier zorgen over. Als je kindje gestadig aankomt, elke dag voldoende natte luiers en ontlasting heeft, en als je borsten na het voeden lichter en zachter aanvoelen, krijgt je baby waarschijnlijk de melk die hij nodig heeft. Heb je toch nog vragen of maak je je nog zorgen, aarzel dan niet om contact met je huisarts of lactatiedeskundige op te nemen. Hieronder volgen enkele tips over hoe je meer moedermelk kunt aanmaken als je voelt dat je niet genoeg produceert of juist om problemen te voorkomen.

Het eerste wat je moet onthouden over de aanmaak van moedermelk is dat het is afgestemd op de vraag – hoe meer borstvoeding je geeft, hoe meer melk je borsten produceren. Geef borstvoeding bij de eerste hongersignalen (je baby is alerter, zoekt naar de tepel of begint te sabbelen), lang voordat hij begint te huilen.

Probeer je niet aan een voedingsschema te houden, maar vertrouw op je baby's interne klok die je precies zal zeggen hoe vaak en hoelang je moet voeden. Er zijn ook dagen waarop je lichaam zich moet aanpassen aan de veranderde behoefte van je baby. Op zulke dagen is je baby onrustiger, geagiteerd en vraagt om meer voedingen. Na twee of drie dagen wordt alles weer normaal, je lichaam heeft zich aangepast en je baby is weer voldaan. Dit soort dagen komen tijdens het eerste jaar regelmatig voor en gaan vaak samen met een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van je baby. Probeer op deze dagen om voldoende rust te nemen en leg je baby zo vaak als hij dit nodig heeft aan. Als je kindje niet zo snel aankomt als je zou willen of als het geven van borstvoeding pijnlijk is, komt dit waarschijnlijk omdat hij niet goed is aangelegd. Vraag hulp aan een lactatiedeskundige, vriend of familielid met ervaring in het geven van borstvoeding. Goed aanleggen zorgt ervoor dat je baby op een efficiënte manier drinkt en beschermt je tepels tegen beschadiging en pijn.

Je kunt de melkproductie stimuleren door tussen de voedingen door melk af te kolven. Dit is alleen nodig als je baby niet aankomt of geen natte luiers heeft.

Voed je baby niet bij met flesmelk. Dit verstoort namelijk het verband tussen vraag en aanbod. Als je baby ook flesmelk drinkt, heeft hij minder borstvoeding nodig, waardoor je minder moedermelk produceert. Gebruik ook geen speentjes en flesjes tot de borstvoeding goed op gang is. Speentjes kunnen voor tepelverwarring bij je baby zorgen, waardoor hij kan weigeren om te drinken.

Je kunt terwijl je borstvoeding geeft je borsten zacht masseren, niet om meer melk te produceren, maar om de melkkanaaltjes te openen en de melkstroom te stimuleren.

Soms kan het geruststellend zijn om je baby voor en na het voeden te wegen, maar houd er rekening mee dat je baby in het begin maar kleine beetjes drinkt.

Wetenschappers hebben geen mening uitgesproken over de invloed van bepaalde voedingsmiddelen op de aanmaak van moedermelk, dus neem beweringen hierover met een korreltje zout. Onder voedingsmiddelen waarvan wordt verondersteld dat de moedermelk toeneemt, vallen sommige zaden (zoals fenegriek, venkel, komijn, sesam en dille), knoflook, spinazie, thee van heilige basilicum (tulsi), linzen, noten en gedroogde vruchten, haver en pap, gezegende distel, gember en wortel.

Als je besluit om met een van deze ingrediënten te experimenteren, doe dit dan met mate en alleen als onderdeel van een gezond en evenwichtig eetpatroon. Neem voordat je supplementen of kruidentheeën gaat gebruiken contact op met je huisarts.

Stress is ook een veel voorkomende oorzaak voor een verminderde melkproductie. Een pasgeboren baby kan stress veroorzaken, dus geef jezelf en je baby de tijd om een band op te bouwen en rust uit. Beperk waar mogelijk andere verplichtingen tot een minimum, zodat je de eerste dagen na de bevalling met je baby kunt doorbrengen. Voel je niet slecht als je vrienden of familieleden om hulp vraagt. Zoek de meest rustige en stille kamer in het huis om borstvoeding te geven. Dit helpt jou en je kindje om te ontspannen en op de borstvoeding te concentreren. Vooral de dagen waarop je lichaam zich aan de nieuwe behoeften van je baby moet aanpassen en je baby zeurderig en huilerig is, kan het helpen om met moeders te praten die rond dezelfde periode zijn bevallen. Met herkenning en begrip helpen jullie elkaar door deze periode heen.