Borstvoeding aan je pasgeborene - Multi-Mam


Borstvoeding voor pasgeboren baby's

Wanneer is het ideale moment om met borstvoeding voor je pasgeboren baby te beginnen? In feite biedt het moment waarop de arts of verpleegkundige je pasgeboren baby op je borst legt, de perfecte gelegenheid een band met je kindje op te bouwen en hem wat voormelk (colostrum) te geven. Dit is de eerste melk die het lichaam na de geboorte produceert en bevat antistoffen die je baby tegen infecties beschermen.

Het is belangrijk dat je je baby vanaf het begin goed aanlegt. Dit voorkomt problemen met voeden, pijnlijke tepels en kloven. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus als je pijn en ongemak ervaart, aarzel dan niet om hulp te vragen.

Hoe leg je correct aan

Houd je baby dicht tegen je aan, buiken tegen elkaar. Houd je baby's hoofd iets naar achteren, druk zijn kin in je borst en houd de neus weg van de borst, zodat je de ademhaling niet blokkeert. Als je baby goed is aangelegd zit de tepel achter in de mond zodat de melk rechtstreeks in de keel terechtkomt.

Als je baby moeite heeft met aanleggen, probeer dan een iets andere positie totdat je er één vindt die voor jullie beiden goed voelt. Mocht je moeilijkheden ervaren bij het voeden, vraag dan een lactatie- of verpleegkundige om hulp. Dit bespaart je een hoop stress en voorkomt dat je je blijft afvragen of je het goed doet.

Hoe vaak moet je baby borstvoeding geven?

Een goede vuistregel is dat je je baby nooit te vaak borstvoeding kunt geven. Je kunt daarentegen wel te weinig borstvoeding geven. Volg dus geen strikt voedingsschema en voed je pasgeboren baby zodra je merkt dat hij honger heeft. Dit kan zijn bij:

  • Verhoogde activiteit
  • Zoeken naar de tepel
  • Smakgeluidjes of likken van de lippen

Huilen is het laatste teken van honger. Probeer dus de vroege signalen te herkennen en voed je kindje voordat hij begint te huilen. Je kunt wel zo'n 8 tot 12 keer per dag borstvoeding geven. Dat is normaal bij gezonde, goed gevoede baby's. Je mag je kindje voeden zolang hij actief zuigt. Daarna kun je de andere borst aanbieden. Als je baby erg slaperig is, kun je hem voorzichtig wakker maken en hem de borst aanbieden.

Hoe weet je of je baby genoeg melk krijgt

Nadat je baby weer op zijn oorspronkelijke geboortegewicht is, blijft zijn gewicht toenemen. Pasgeboren baby's moeten gemiddeld rond de 200 gram per week aankomen. Dit is eenvoudig te controleren door hem regelmatig te wegen, maar er zijn ook andere tekenen om te zien of je baby voldoende voeding heeft binnengekregen. In de eerste week, kun je uitgaan van een groeiend aantal vuile luiers per dag (één op dag 1, twee op dag 2, etc.). Vanaf dag 4 kun je gewoonlijk vier of meer keer per dag ontlasting verwachten. De normale ontlasting is dun, soms met kleine klontjes. Wat natte luiers betreft is de hoeveelheid vergelijkbaar en neemt het aantal natte luiers vanaf dag 1 toe tot zes of meer luiers per dag na dag 4.

Als je merkt dat:

  • Je baby geen vieze of natte luiers heeft
  • De kleur van de urine donker is (na dag 3)
  • De kleur van de ontlasting donker is (dag 4)
  • Je baby minder vaak dan aanbevolen drinkt
  • Je borsten pijn doen, je koorts hebt of je je grieperig voelt

Neem dan contact op met je huisarts voor verder advies.