Borstpijn tijdens het geven van borstvoeding

Veel moeders stoppen eerder met borstvoeding dan aanbevolen, vanwege de pijn en het ongemak dat ze dagelijks voelen. Wij begrijpen volledig dat borstpijn tijdens het voeden maakt dat je tegen de volgende borstvoedingssessie opziet. Dit is de reden waarom wij een gids hebben samengesteld met de meest voorkomende redenen voor de pijn.

De toeschietreflex

Een normaal gevoel. Je kan een stekende pijn in de borsten voelen, veroorzaakt door de spiercellen die de melk tijdens het voeden opstuwen. Het gevoel kan heel mild zijn, zoals een lichte tinteling, of het kan aanvoelen als een sterke druk. De kans is groot dat je hier na verloop van tijd aan gewend raakt en je er geen last meer van zult hebben.

Pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels worden meestal veroorzaakt doordat de baby niet goed is aangelegd. Hierdoor klemt de baby de tepel vast en bijt in plaats van goed te zuigen, wat resulteert in scheurtjes en beschadigingen op de gevoelige huid van de tepel. Dit kan uiterst pijnlijk zijn. Ons advies is dan ook om eerst en vooral een goede houding aan te nemen zodat je kindje goed aanhapt. Als de baby goed is aangelegd, verdwijnt de hele tepel en een deel van de borst in zijn mond. De tepel moet achter in de mond van de baby worden geplaatst zodat de melk rechtstreeks in de keel terechtkomt. Houd je baby's hoofd iets naar achteren, druk zijn kin in de borst en houd de neus weg van de borst, zodat de baby zonder problemen kan ademen. Houd je arm onder de baby's schouders zodat het hoofdje licht naar achteren buigt, terwijl je je baby dicht tegen je aanhoudt, buiken tegen elkaar. Probeer met deze richtlijnen in het achterhoofd verschillende posities uit om erachter te komen wat het best bij je past. Je kunt proberen in een ligstoel te gaan zitten, te gaan liggen met je baby naast je of te zitten met je baby op een kussen voor je. Als de tepels al zijn gebarsten, kun je een tepelkompres aanbrengen om het genezingsproces te versnellen. Je kunt je tepels tussen de voedingen door ook beschermen met een tepelbalsem. Controleer alleen wel of dit veilig is voor je baby en je het niet hoeft af te vegen voor het voeden.

Spruwinfectie

Een schimmelinfectie op je tepels en in de baby's mond kan zich soms in de melkkanaaltjes nestelen en pijn veroorzaken. Vraag je huisarts een geschikte behandeling voor te schrijven.

Stuwing

Stuwing komt vaak voor in de eerste paar dagen na de geboorte van je baby of als je minder vaak dan gewoonlijk voedt (bijv. omdat je op reis bent, je bent vergeten om te kolven of omdat je een borstvoedingssessie hebt overgeslagen). Als gevolg vullen je borsten met melk, worden ze groot en voelen ze warm en pijnlijk aan. Als je baby'tje net is geboren hoef je je geen zorgen te maken. Dit gaat over zodra je een ritme hebt gevonden met borstvoeden. Als je veel reist of een drukke agenda hebt, overweeg dan om melk te kolven om stuwing te voorkomen.

Borstontsteking

Als een plek op je borst rood, gezwollen, pijnlijk en warm aanvoelt, je koorts krijgt en je grieperig voelt, heb je waarschijnlijk een borstontsteking of mastitis, veroorzaakt door een infectie. De belangrijkste oorzaak voor een borstontsteking is een slechte borstvoedingstechniek waardoor er melk achterblijft in de borst. Een andere oorzaak kan een verstopt melkkanaaltje zijn, waarachter de melk zich verzamelt. De borst raakt ontstoken en bacteriën dringen de borst binnen door een kloofje of scheurtje in de tepelhuid of via een melkkanaaltje. Je kunt je baby ondanks de ontstekingen gewoon borstvoeding geven, maar neem contact op met je huisarts zodat hij je de juiste behandeling kan voorschrijven.