Mastitis - Borstontsteking: symptomen, verlichting en oplossingen


Borstontsteking

Ongeveer 10% van de moeders krijgt last van borstontsteking, mastitis genaamd. Er zijn twee soorten borstontsteking: besmettelijk en niet besmettelijk. Borstvoeding geven is iets dat je moet leren. Een slechte techniek kan ervoor zorgen dat er melk in de borst achterblijft, wat een van de voornaamste oorzaken van mastitis is.

Andere oorzaken zijn:

  • Een verstopt melkkanaaltje. Als een borst niet helemaal leeg wordt gedronken, kan een van de melkkanaaltjes verstopt raken, waardoor de melk zich hierachter verzamelt en de borst gaat ontsteken.
  • Bacteriën in de borst. Bacteriën van het huidoppervlak of van het mondje van de baby kunnen de melkkanalen binnendringen via een scheurtje of kloofje in de huid van je tepel of via een opening in het melkkanaal zelf. Achtergebleven melk in een borst die niet voldoende leeg is gedronken, vormt een voedingsbodem voor bacteriën. De antibacteriële eigenschappen van je melk beschermen de baby tegen infectie.

Mastitis komt meestal in de eerste 6 maanden dat je borstvoeding geeft voor en kan je erg moe maken. Gecombineerd met de stress en de vermoeiende zorgtaak voor een pasgeboren baby, kun je het gevoel hebben dat je onder een juk gebogen gaat. Hoewel het buitengewoon onprettig kan voelen, is mastitis in de meeste gevallen gemakkelijk te behandelen.

Hoe herken je borstontsteking

De symptomen beginnen meestal in één borst. Je voelt pijn of merkt dat je borst rood, hard en gezwollen is en warm aanvoelt. Als je een knobbeltje in je borst voelt, is dit waarschijnlijk te wijten aan een geblokkeerd melkkanaaltje. Je kunt ook griepverschijnselen, koorts, hoofdpijn of spierpijn hebben en je moe voelen.

Als de pijn erger wordt en de klieren in je nek of onder je oksel zijn opgezet, of als je koorts hebt, neem dan contact op met je huisarts om je te laten behandelen.

Waardoor wordt mastitis veroorzaakt?

Mastitis is vaak een complicatie als gevolg van stuwing, een opeenhoping van melk in de borst. Dit gebeurt meestal in de eerste weken na de bevalling, terwijl je baby het voeden onder de knie probeert te krijgen of als je een paar borstvoedingssessies overslaat, bijvoorbeeld als je weer gaat werken of op reis gaat. Stuwing komt meestal omdat je slecht aanlegt, met mastitis tot gevolg. Zorg er dus voor dat de tepel goed in je baby's mondje is geplaatst. Moedig je baby aan om de borst helemaal leeg te drinken zodat de melk zich niet ophoopt. Start de volgende voedingssessie met de borst waarmee je de vorige sessie hebt beëindigd om er zeker van te zijn dat de borst helemaal leeg is.

In plaats van een strikt schema te volgen met lange pauzes tussen voedingen waarin de melk zich verzamelt en ontstekingen in het borstweefsel veroorzaakt, voed je je baby bij de eerste tekenen van honger (je baby is alerter, zoekt naar de tepel of begint te sabbelen). Een goede borstvoedingsroutine doet wonderen en beschermt je tegen mastitis en andere ongemakkelijke kwesties, zoals pijnlijke tepels.

Kloofjes in de huid van de tepels opent de deur voor microben, waardoor bacteriën of spruw zich in het borstweefsel kunnen nestelen en een ontsteking veroorzaken. Goed aanleggen zorgt ervoor dat je je baby zonder pijn borstvoeding kunt geven. Als je last hebt van kloofjes en pijnlijke tepels, kun je een borstkompres proberen om het genezingsproces te versnellen.

Elke vorm van constante druk op je borsten kan ook leiden tot borstontsteking. Dit betekent dat een borstvoedingsbeha die niet goed past, strakke kleding, een veiligheidsgordel of buikslapen oorzaken voor een ontsteking kunnen zijn.

Als je je baby een speen of een flesje geeft voordat de borstvoeding goed op gang is gekomen, loop je ook een grotere kans op borstontsteking. Als je je baby te vroeg een speentje geeft, kan dit tot tepelverwarring leiden waardoor je baby niet meer aan de borst wil drinken en je dus de borstvoedingsroutine verstoort.

Hoe behandel je borstontsteking

Je huisarts zal je waarschijnlijk antibiotica voorschrijven, wat de infectie meestal uiterst effectief bestrijdt. Maar, er zijn andere dingen die je thuis kunt doen om de pijn te verlichten en het herstelproces te versnellen.

Stop de borstvoeding niet tijdens de borstontsteking. Het kan geen kwaad voor je baby en helpt om de druk van de ontstoken borst af te halen. Houd voordat je met de borstvoeding begint 10 tot 15 minuten een warm washandje op de ontstoken borst. Dit zal helpen het weefsel te ontspannen en zet de melkstroom in gang. Een zachte massage vóór en tijdens het voeden kan ook helpen met de melkstroom.

Vraag je arts om meer pijnbestrijding als dit nodig is en klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie over de Multi-Mam Kompressen, voor pijnverlichting en ondersteuning van het natuurlijke genezingsproces.