Alcohol en borstvoeding

Sommige fabels over alcoholgebruik tijdens het geven van borstvoeding zijn nog steeds de wereld niet uit. Zo wordt bijvoorbeeld nog altijd gedacht dat bier de melkproductie van moeders die borstvoeding geven verhoogt. Je hebt misschien ook wel eens gehoord dat een paar glaasjes alcohol niet schadelijk zouden zijn voor je baby.

Wat zeggen deskundigen over alcoholgebruik en borstvoeding?

Wetenschappelijk onderzoek heeft deze fabel weerlegd en aangetoond dat dezelfde alcoholconcentratie die in de bloedbaan terechtkomt ook in de moedermelk doordringt. Dit is weliswaar een klein deel van de totale hoeveelheid alcohol die je drinkt, maar vergeet niet dat de lever van je baby klein en onvolgroeid is en de stofwisselingscapaciteit veel lager ligt dan bij een volwassene. Aangenomen wordt dat de stofwisseling van een baby van 3 maanden 50 % langzamer is dan die van een volwassene.

Het onderzoek laat verder zien dat alcohol in moedermelk veranderingen in de slaap- en voedingspatronen van de baby kan veroorzaken. Hoewel alcohol baby's slaperig kan maken en sneller in slaap laat vallen dan gebruikelijk, zullen zij ook minder slapen en eerder wakker worden dan normaal. Baby's onder de 3 maanden lopen het grootste risico bij alcoholgebruik, vooral in hun motorische ontwikkeling. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat moeders van pasgeborenen helemaal niet moeten drinken totdat de baby 3 maanden oud is.

Wetenschappelijke data scheppen duidelijkheid in de fabel dat alcoholgebruik de melkproductie verhoogt. Alcoholhoudende drank heeft in feite het tegenovergestelde effect: het lichaam dehydrateert en vermindert de hoeveelheid beschikbaar vocht in het lichaam dat nodig is om melk te produceren. Alcohol vermindert ook het gehalte aan oxytocine, een hormoon dat nodig is voor lactatie. Resultaat van dit alles is dat baby's ongeveer 20 % minder melk krijgen als hun moeder daarvoor wijn, bier of mixdrankjes heeft gedronken.

Af en toe een glaasje drinken terwijl je borstvoeding geeft

Als je het echt niet op kunt geven om af en toe een glas wijn te drinken, kun je wel dingen doen om je baby minder aan alcohol in de moedermelk bloot te stellen. Eenmaal vertrouwd met de algemene aanbevelingen voor alcoholmetabolisme, kun je een drankje met je vrienden gaan drinken en toch borstvoeding geven aan je kindje.

Het alcoholpercentage in bloed en moedermelk is het hoogst op 30 tot 90 minuten nadat je een drankje hebt gedronken. De tijd die nodig is om alcohol volledig uit je lichaam te verdwijnen is sterk individueel. In de sectie over borstvoeding beveelt de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen (American Academy of Pediatrics) niet meer dan 0,5 g per 1 kg lichaamsgewicht aan. In de praktijk betekent dit dat een vrouw die 60 kilo weegt, 60 ml sterke drank, 240 ml wijn of 2 biertjes kan drinken en toch veilig borstvoeding kan geven. Maar, wacht nadat je je laatste drankje hebt gedronken minstens twee uur met het geven van borstvoeding. Deskundigen raden ook aan om niet meer dan 1 tot 2 drankjes per week te drinken.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om melk te kolven en te bewaren voordat je een drankje drinkt, zodat je je baby een flesje kunt geven. Of je kunt je baby flesvoeding geven, totdat het alcoholgehalte in je bloed is gedaald. Als je een borstvoedingssessie overslaat, is het misschien een goed idee om te kolven en de melk weg te gooien om stuwing te voorkomen.

Neem altijd een extra glas water met je drankje om uitdrogen te verminderen.

REFERENTIE:

  • Alcohol does not increase milk production. (Mennella & Beauchamp 1991, 1993; Mennella 1997, 1999).
  • More than 2 drinks may inhibit let-down of milk (Coiro et al 1992; Cobo 1974).
  • Changes in the infant’s sleep-wake patterns (Mennella & Gerrish 1998).
  • Reduced gross motor development connected to the daily consumption of alcohol (Little et al 1989).